DIREKCIJA: +387 33 724 220 DISPEČERSKI CENTAR: +387 33 724 240 +387 61 218 866 Obala Kulina bana 8, Sarajevo
DIREKCIJA: +387 33 724 220 DISPEČERSKI CENTAR: +387 33 724 240 +387 61 218 866 Obala Kulina bana 8, Sarajevo
Privredno društvo za proizvodnju i transport gasa BH-Gas d.o.o. Sarajevo
The company for the production and transport of gas BH-Gas Ltd. Sarajevo
booked.net

Usvajanje energetske strategije je vjetar u leđa svim kompanijama

image_pdfimage_print

Vijeće ministara BIH je na današnjoj sjednici usvojilo Okvirnu energetsku strategiju Bosne i Hercegovine do 2035. godine.

Usvajanjem energetske strategije konačno su stvoreni uvjeti za povlačenje sredstava EU za energetski sektor u BiH, kao i za privlačenje drugih investicija u taj sektor.

Ovu vijest dugo su očekivali u BH-Gasu.

Kako za Energetika.ba pojašnjava direktor ove kompanije Jasmin Salkić, nakon usvajanja Okvirne energetske strategije BH-Gas očekuje odobrenje minimalno jedan milion KM iz Connecta pretpristupne pomoći Evropske komisije za izradu idejnog rješenja Južne interkonekcije.

– Sve je bilo blokirano u energetskim projektima. Nakon usvajanja strategije BH-Gas očekuje da će biti među prvim kompanijama kojima će biti odobrena grant sredstva iz fondova EU za oblast energetike. Ovo je vjetar u leđa za sve kompanije i Strategija će doprinijeti dalji pristup fondovima koji se mjere desetinama miliona eura, kaže Salkić.

Podsjeća, da je nakon godina u kojima su bili zaustavljeni svi razvojni projekti u gasnom sektoru BH-Gas uspio za samo nekoliko mjeseci projekat Južne interkonekcije učiniti fizibilnim, kako investitorima, tako i partnerima u BiH i regiji. S toga je ovaj projekt nedavno i dobio podšku, kako Evropske unije, tako iEvropske energetske zajednice.

Energetika.ba

error: Content is protected !!