DIREKCIJA: +387 33 724 220 DISPEČERSKI CENTAR: +387 33 724 240 +387 61 218 866 Obala Kulina bana 8, Sarajevo
DIREKCIJA: +387 33 724 220 DISPEČERSKI CENTAR: +387 33 724 240 +387 61 218 866 Obala Kulina bana 8, Sarajevo
Privredno društvo za proizvodnju i transport gasa BH-Gas d.o.o. Sarajevo
The company for the production and transport of gas BH-Gas Ltd. Sarajevo
booked.net

Reakcija BH-Gasa na izjave gdina Konakovića

image_pdfimage_print

BH-Gas ovom prilikom želi da upozna javnost da je ova Uprava BH-Gasa sa gospodinom Konakovićem tokom 2016. i 2017. godine imala nekoliko sastanaka na kojem se uvijek i samo razgovaralo o prirodnom gasu, te da je tadašnji  Premijer Kantona Sarajevo imao samo riječi hvale na rad BH-Gasa i odnosa koje ova kompanija ima prema građanima Kantona Sarajevo.

Smanjenje cijene prirodnog gasa sa 754 KM na 495 KM je bio doprinos BH-Gasa svim građanima Kantona Sarajevo, a Vlada FBiH je sve prijedloge o smanjenju cijene podržala usvajajući potrebne odluke na svojim sjednicama. Nakon ovih smanjenja, sva preduzeća u lancu su ostvarila pozitivno poslovanje na radost i gospodina Konakovića. 

Istovremeno, gospodin Konaković u svojim medijskim istupima „prijeti papirima“, a ti isti papiri su mu prezentovani tokom svih ovih sastanaka i nikad niti jedne primjedbe nije imao, jer da jeste, na tadašnjim web portalima bi mogli isto i pronaći.

Zašto i iz kojeg razloga mu sada ne odgovara ova Uprava BH-Gasa, koju optužuje za „talačku krizu“, „nemar“, kao i za to da nismo dužni Gazpromu, što je nezabilježeno u povijesti poslovanja bilo koje kompanije. DAKLE, BH-GAS JE KRIV ŠTO NIJE DUŽAN GAZPROMU, I ŠTO IMAMO UREDNE ISPORUKE PRIRODNOG GASA, ŽALOSNO.

Želimo da upoznamo javnost da je tačno da nemamo dugovanja prema Gazpromu, i ako smo to ostvarili preko “leđa građana“, onda javno želimo da upoznamo gospodina Konakovića da Toplane ne duguju za tekuće isporuke niti jednu KM Sarajevogasu, a Sarajevogas ne duguje niti jednu KM BH-Gasu. Da li ovo znači da ako nema dugova između kompanija, da onda i Toplane i Sarajevogas pljačkaju građane Sarajevo, jer ne duguju niti jednu KM za isporučeni prirodni gas BH-Gasu? 

Gospodin Konaković navodi da BH-Gas potražuje od Sarajevogasa 47 miliona KM, što je tačan iznos i ukazuje da to pokazuje, kako je naveo, citiramo: “takvu oni maržu imaju prema građanima KS, a to ne bi trebala biti njihova djelatnost“. U isto vrijeme gospodin Konaković zaboravlja, a učestvovao je vrlo aktivno na svim sastancima, da Toplane prema Sarajevogasu imaju dug od 90 miliona KM, a Toplane Sarajevo prema svojim korisnicima iznos veći od ovog. Da li ovo znači, slijedom izjave, da je Sarajevogas veći pljačkaš od BH-Gasa, a Toplane najveći ili planetarni pljačkaš građana KS? NA RAZGOVORIMA O REPROGRAMU OVIH DUGOVA UVIJEK JE UČESTVOVAO GOSPODIN KONAKOVIĆ I DOBRO MU JE POZNATA STRUKTURA OVIH DUGOVA, KAO I VRIJEME NASTANKA ISTIH, A ONI KOJI SU IH STVORILI SU BILI IZBAČENI SA TIH SASTANAKA, JER SU GA LAGALI.

Zašto BH-Gas nije izdejstvovao bolju cijenu gasa, jedno je od pitanja gospodina Konakovića. BiH ima jednu od najmanjih cijena po kojima Gazprom prodaje prirodni gas Bosni i Hercegovini, a ako ima sumnje u ovu tvrdnju nudimo gospodinu Konakoviću da se na naredne pregovore uputi zajedno sa Energoinvestom (nosilac ugovora) i onda svim građanima omogući „besplatan gas“. Elementarno poznavanje ove  materije govori da se na Skupštinu Kantona Sarajevo trebao pozvati i prestavnik Energoionvesta, koji je i zvanični nosilac ugovora sa Gazpromom, i nije nam jasno da ova materija nije savladana nakon bezbrojnih sastanaka koje smo imali u proteklim godinama. 

Na kraju, ponavljamo po n-ti put da je razlog povećanja cijene gasa isključivo povećanje Gazpromove cijene gasa, a drago nam je da je gospodin Konaković saopštio da je u 2018. godini ova cijena rasla, a javno postavljamo pitanje, da li je cijena BH-Gasa rasla prema Sarajevogasu? Podatak da cijena pada u 2019. godini je opet netačan, jer cijena je i u prvom kvartalu imala rast, što je i ministar Džindić prezentovao predstavnicima Vlade KS (nisu željeli niti da pogledaju). Radi činjeničnog informisanja, cijena gasa u zadnje nešto više od dvije godine je porasla za preko 130 USD/1000 Sm3.

Sve izneseno su činjenice i papirima se može mahati i slijedom toga i spinovati, ali ne može se sakriti da su predstavnici ove Vlade KS bili u BH-Gasu i sve im je blagovremeno najavljeno, te rečeno da pripreme programe kako bi se spriječio udar na one najugroženije socijalne kategorije. Zašto nisu željeli da reaguju tada, a sada Skupštinu organizuju nije nam jasno. Skupština KS se nije pozivala kada je BH-Gas samo u jednom navratu povećao cijenu za 36%, tako da ovo smatramo neprimjerenim pritiskom na sve učesnike na gasnom tržištu. Izjavu o „talačkoj krizi“ BH-Gas nema namjeru uopće komentarisati, ali dovoljno govori o namjerama koje se žele postići jednom ovakvom izjavom.

error: Content is protected !!