DIREKCIJA: +387 33 724 220 DISPEČERSKI CENTAR: +387 33 724 240 +387 61 218 866 Obala Kulina bana 8, Sarajevo
DIREKCIJA: +387 33 724 220 DISPEČERSKI CENTAR: +387 33 724 240 +387 61 218 866 Obala Kulina bana 8, Sarajevo
Privredno društvo za proizvodnju i transport gasa BH-Gas d.o.o. Sarajevo
The company for the production and transport of gas BH-Gas Ltd. Sarajevo
booked.net

U Briselu predstavljen napredak projekta Južne interkonekcije BiH – RH

image_pdfimage_print

BH-Gas je u saradnji sa hrvatskim partnerom kompanijom Plinacro 08. oktobra 2019. godine u Briselu u okviru CESEC incijative povezivanja gasnih mreža Centralne i Jugoistocne Evrope predstavio napredak u razvoju projekta gasovoda Južna interkonekcija BiH – Hrvatska, pravac Zagvozd-Posušje-Novi Travnik sa odvojkom za Mostar. Sastanku je ispred BH-Gasa prisustvovao direktor, Jasmin Salkić.

Sastanak je organizovan od strane Evropske komisije (DG Energy), a istom su prisustvovali predstavnici kompanija i/ili nadležnih tijela zemalja članica CESEC inicijative.

Za hrvatsku stranu projekta izrađen je Idejni projekat, te su ishodovane okolinska i lokacijska dozvola. Za BiH stranu projekta su obezbijeđena grant sredstva, te je u toku izrada Idejnog projekta, dok će izradu Studije izvodljivosti i Studije uticaja na okolinu i društvo započeti u novembru ove godine. Na osnovu ove dokumentacije, za BiH stranu projekta bi se obezbijedila urbanistička saglasnost u oktobru 2020. godine, nakon čega slijedi izrada ostale projektne dokumentacije i izgradnja.  Podsjećamo da je CESEC inicijativa pokrenuta 2015. godine, te da su učesnici iste Evropska Unija, te Austrija, Madjarska, Bugarska, Rumunija, Srbija, Albanija, Grčka, Italija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Ukrajina, Moldavija, Slovenija i Slovačka.

Na ovaj način, Vlada Federacije BiH i BH-Gas kao kompanija u njenom vlasništvu provode intenzivne aktivnosti na realizaciji projekta Južne interkonekcije, sada i uz podršku međunarodnih incijativa,  projekata i institucija koji imaju za cilj povezivanje gasne mreže zemalja regije, a sve u cilju povećanja sigurnosti snabdjevanja.

error: Content is protected !!