Salkić: Ako pređemo na turski tok morat ćemo platiti 23 miliona dolara Mađarskoj

31/03/2021by BH Gas

Direktor BH Gasa Jasmin Salkić kazao je za N1 kako je BH GAS ranije upozoravao resornog ministra o štetnosti prelaska BiH na gasovod turskog toka jer BiH ima ugovore sa Gazpromom o ispostavi plina putem Beregova od 2023. godine, a za koje je i Vlada FBiH dostavila pismeno uvjerenje i pismo saglasnosti kojim obavezuje kompanije u svom vlasništvu da sve obaveze iz ugovora izvrše. Ukoliko bi se ovaj ugovor prekinuo, Federacija BiH bi trebala platiti 23 miliona dolara u roku od 15 dana od izdavanja fakture. Naglasio je i to kako “turski tok” još nije završen u potpunosti i nemaju bitne podatke o snabdijevanju gasom tim putem.

Salkić je objasnio kako je turski tok pod apsolutnom kontrolom Gazproma koji sada preuzima obavezu za transport i snabdijevanje gasom do same granice zemlje koja ga naruči. u ovom slučaju BiH, a da se gas do sada preuzimao na određenim tačkama kroz druge zemlje s kojima se dogovarao transport i time ostavljala mogućnost da se gas dovuče potencijalno do drugog kupca.

“Sam truski tok je stavljen kao politčki gasovod isto kao i Sjeverni tok 2. To je geopolitika u kojem sami turski tok nije završen. Radi se o 15 milijardi kubika gasa zakupljivanja kapaciteta koji nije zapunjen i nije završen, odnosno nije spojen na mađarski gasovod”, rekao je Salkić u Newsroomu.

Na pitanje kako onda sutra prelazimo na turski tok, kazao je “tehničkim dijelom koji je došao do Srbije jer je ona izgradila gasovod do Mađarske granice i sada pokušavaju ući u postojeći stari sistem”.

“Ključno kod turskog toka je da se kapaciteti koji se zakupljuju moraju jako puno plaćati zbog troškova postojećeg pravca jer nije završen i nisu obrađene kompesorske stanice niti je ušao u mađarske tržište, a preko toga u Evropu. Tako da u tom turskom toku Bugraska je uzela 50 posto, a Srbija to počinje koristiti i jedino još BiH, odnosno FBiH gdje kažu da ne može drugačije. Nevjerovatno je da u svom poslu koji radimo oko južne interkonekcije slušamo ljude koji se ne bave ovim poslom i nailazimo na potpuno nerazumijavenje i iracionalno ponašanje”, rekao je Salkić.